Lussebullar




Mozartkulor

före

efter

efter efter

Lite mandelmassa, lite nougat och lite choklad.
/K


Panik på riktigt


Mina chokladsnäckor är slut!

Klaras konditori i pepparkaka




Utsidan, genom föstret, insidan.

Jag är ganska nöjd med mitt pepparkakskonditori.
/K

Pepparkakshjärtan i miniformat


Ett litet smakprov, några minihjärtan, tillbehör till mitt halvfärdiga pepparkakshus.

/K

EM-godis

Fotbolls-EM är över sedan länge men på måndag i TV4 visas det bästa från sommaren (och det bästa inkluderar konsitgt nog även Sverige och vår alltför tidiga sorti)!
Jag blir lycklig! Och den 28 mars spelar Sverige mot Portugal i VM-kvalet. Jaa!

Men som sagt, på måndag kan man ännu en gång frossa i fotbolls-EM och matcha alltihop med godis i blått och gult tex blåögon och gula fiskar. Även om man nu inte hejar på Sverige och vårt icke-så-jätteimponerande-lag så är godiset i alla fall väldigt gott. Och det är ju alltid något.

/A


Minimuffins

När jag kom hem fick jag för mig att jag skulle baka. Jag bakar i stort sett aldrig, bara när det är vissa dagar tex Muffinsens dag eller tårttävlingar eller jul eller liknande.
Dessutom är inte jag så bevandrad i sånt som matlagning och ugnsöppning och när vatten sjuder eller vad ett durkslag är. Nu vet jag vad ett durkslag är för på sistone har jag blivit tvingad att koka pasta och jag gör det riktigt bra. Resten spelar inte så stor roll...

Men idag ville jag, av någon anledning,  baka muffins men bara små muffins. Väldigt små, gärna i knäckformar.
Någon knäck har jag inte gjort än men det borde göras snart för det är beroendeframkallande och jag är beroende av knäck. Har en syssling som är väldigt bra på att göra knäck men hon kallar det kola. Hon har försökt lära mig några gånger men jag glömmer alltid bort det och bränner vid allt.

Mina muffins blev ovanligt lyckade! Jag dränkte dem i strössel, speciellt en, och fick till och med ut plåten ur ugnen. Tog en bild för att visa hur små de är i proportion till min hand.
Tyvärr gav sig vissa personer i hushållet sig på mina muffins och det finns inte så många kvar nu men jag har räddat några och gömt dem.

Jag kanske hittar dem om några år. Då är de alldeles gröna, som pistage. Då kan Klara få dem.

/A


Choklad från nyss nämnda godisbutik

Vi fick svårt att bestämma oss så kassörskan kom fram och talade väldigt gott om en viss ljus chokladtryffel med kolainnehåll som jag då bestämde mig för att testa.
Klara föll dock inte för denna utan gav sig på en pistagepralin med vit choklad eftersom hon älskar radioaktiva saker.

Min chokladbit var god men samtidigt hade kolan en skum eftersmak. Den får 4 av 7.
Klaras var tydligen också god men väldigt söt. Hon gav den 5 av 7.

/A


Ovan: min kolatryffel
Nedan: Klaras radioaktiva pistagepralin


Godisbutik

Idag var Godispatrullen runt och flanerade på stan i jakt på julklappar. Några sådana blev det också men sedan kunde vi inte längre stå emot en viss godisaffär så vi gick dit och inspekterade och köpte varsin chokladbit.

/A


Porträtt i pepparkaka


Idag köpte jag Britney Spears nya album och bestämde mig för att det var dags för att utveckla mitt pepparkaksbakande. Det resulterade i ett självporträtt. Ganska likt om jag får säga det själv,

/K

Mandelmassa


Jag har tittat mycket i kokböcker på sistone. Jag letar efter recept som verkar smaskiga och delikata. För några dagar sedan hittade jag receptet på hemmagjord mandelmassa och jag föll pladask. 200 gram sötmandel och tre bittermandlar, en deciliter florsocker, en deciliter strösocker, en äggvita och två teskedar citronsaft. Det var klart att jag skulle göra mandelmassa.


Första instruktionen var att jag skulle mala mandeln i en gammaldags mandelkvarn. Jag har ingen gammaldags mandelkvarn. Mina planer om den smaskiga och delikata mandelmassan föll pladask och krossades nästan.


Sedan ringde jag mormor. Hon har en gammaldags mandelkvarn. Hon har en gammaldags mandelkvarn, men nu är den i mina händer. Jag lånade den.


Så malde jag mandeln och bittermandlarna, som jag inte rekommenderar att provsmaka. Och så blandade jag den med socker och äggvita och citronsaft. Och så smakade jag. Och så smakade jag lite till. Och så smakade jag ännu lite till.


Men sedan sparade jag resten. Det kan vara bra att ha.

/K


De två chokladkalendrarna

Igår hade jag samma problem som Anna. Jag hade ingen chokladkalender. Jag satt och väntade och väntade, men det dök inte upp någon.

Och sedan dök det upp någon.

Och sedan dök det upp en till.
Nu har jag två och jag är av den mening att chokladkalendrar, det kan man aldrig få för många av, jag är glad.


Jag gillar den ljusa med tomten som delar ut julklappar bäst. Den har godare choklad, dessvärre inga renar.
/K

Muffins på Eva's paley IV

Idag var vi där igen. På Eva's paley. Och vi åt muffins. Igen.
 
Jag åt en saffransmuffin med vaniljkräm och mandel. Den smakade jul och ljuvligt. Den får betyget 6/7.

Anna åt en rättvisemärkt chokladmuffin. Den var torr. Det var lite som att äta med en sked ur en kakaoburk, tyckte Anna. Inte så värst gott, men den var i alla fall rättvisemärkt. Den får betyget 2/7.

Maria åt en pepparkaksmuffin med chokladtryffelfyllning. Den smakde också jul och ljuvligt. Den var också god. Kanske inte riktigt lika god som min saffransmuffin med vaniljkräm och mandel, men nästan. Den får betyget 5/7.

/K


RSS 2.0